DSC_3386.png
DSC_3378.png
DSC_0024_2.png
DSC_3289.png
DSC_3352.png
     Locus partner Wynne Yelland and his wife purchased this small single story house in South Minneapolis, across from Minnehaha Creek, a main urban waterway. It became a research site for Locus projects and ideas for seven years, while they slowly gutted, remodeled, enlarged and renovated first house, then garage. The plan was rearranged completely, reorienting rooms away from the front door and street, and towards the creek and southern exposure.  At 1,600 square feet on three levels, the house is a testament to efficiency in plan and material, constructed from tons of (what would have been) refuse, including vertical grain cedar siding (under Transite shingles put on the house in the 1950s), window sashes from several Locus remodels, old slate chalkboards (cut and used as tile), hundreds of board feet of douglas fir salvaged from the original roof deck and a few demolished warehouses, metal cabinetry (original stock, sandblasted to bare steel), and salvaged fir flooring. Gradually selecting from a host of materials stored in the detached garage, we were allowed time to appropriately think, design, detail, fabricate, and incorporate materials into the house while under construction. This valuable time, unavailable on most projects, allowed the project to continue to develop incredibly slowly. In the end, the construction methods used and the craftsmanship became design inspirations, a collage of materials and detail.
prev / next